I Region Sjælland kan man blive testet for COVID-19 i hjemmet, hvis man udviser symptomer og enten er for syg eller svag til at komme frem til hospitalet eller ikke har kørekort eller anden transportmulighed.

Helt konkret foregår det sådan, at en paramediciner kommer til dig, udstyret med korrekte værnemidler og et test-kit. En af dem, der foretager podninger i hjemmet, er Jerker, Advanced Paramedic på akutbilen i Holbæk.

– Jeg tager kittel, maske og handsker på, og så går jeg ind hos borgeren. Det kan enten være i et privat hjem eller på et plejehjem. Jeg spørger dem ind til deres symptomer og vurderer, om det er behandlings- eller indlæggelseskrævende. Så forklarer jeg dem om processen og poder dem i mundsvælget, siger Jerker.

Borgerne kan forvente at få svar på deres tests efter cirka et døgn. For Jerker fylder testningen en markant del af hans hverdag.

– Jeg kører døgnvagt og starter dagen med at køre enten til Roskilde eller Slagelse og henter test-kits. Så kører jeg ud til et sted mellem ti og femten borgere. Det kan jeg snildt få en ti-tolv timer til at gå med, siger han.

Jerker er dog stadig en del af beredskabet, så sker der et færdselsuheld eller noget andet akut i nærheden, rykker han ud.

Folk reagerer forskelligt

Ifølge Jerker er det meget forskelligt, hvor bekymrede de borgere, han kommer ud til, er. Nogle er deciderede angste.

– Nogle har spærret sig helt inde i hjemmet af frygt for at blive smittet. Så er jeg den første i en lang periode, de ser. Så prøver jeg at berolige dem, måler en saturation og siger, at så længe de ikke har flere symptomer, end de har, så er der umiddelbart ingen grund til bekymring. Det plejer at hjælpe, siger han.

Men generelt tager folk det pænt, selvom det er en svær situation, og de bliver som regel glade for at se Jerker.

– For det meste tager folk det rigtig roligt, selvom de er svært bekymrede for både deres eget og deres pårørendes helbred. De er lettede over at kunne blive testet i hjemmet, når de nu ikke har muligheden for at komme på hospitalet, siger han.

Frygter ikke at bære smitten videre

Når Jerker foretager podninger, er han fuldkommen tryg. Og han er heller ikke bange for at bringe smitten videre til sin kone, når han kommer hjem.

– Jeg har jo de værnemidler på, der beskytter mig mod virussen. Og ud over mine kollegaer, som jeg er på vagt med, så er det kun min hustru, jeg er sammen med i dagligdagen. Vi er begge sunde og raske, og hvis vi bliver smittede, så håber og tror jeg på, at det bliver en mild omgang, siger han.

Generelt er Jerker opløftet over, at folk respekterer sundhedspersonalet og følger myndighedernes retningslinjer.

– Det føles, som om folk derude bakker op om vores indsats og respekterer tiltagene, som regeringen har sat i værk, siger han.

Skrevet af: Rasmus Mørck Lange