Det er ingen hemmelighed, at det danske sundhedsvæsen har løftet en kæmpe opgave i forbindelse med COVID-19 – og her er sygetransporten ingen undtagelse.

Ifølge nye tal fra Region Hovedstaden har den liggende og siddende sygetransport kørt 14.960 ture i perioden fra den 15. marts til den 16. juni, hvor 25 procent af disse ture har været i forbindelse med COVID-19. Sygetransporten har kørt 75 procent af alle COVID-19 relaterede ture i Region Hovedstaden.

Klar besked fra ledelsen skabte tryghed

Reddernes Udviklingssekretariat har derfor været på besøg på Falck-stationen i Tårnby for at høre mere. 30-årige Nadja Pingel-Tindø arbejder til dagligt på Falck-stationen i Tårnby og har været en del af det team, der har kørt mange COVID-19 relaterede ture.

– Det var meget nyt for os alle, og vi var alle i tvivl om, hvordan det hele skulle forløbe og hvor farligt det egentligt var, hvis man blev smittet, siger Nadja.

Næsten ingen ansatte i sygetransport i Region Hovedstaden er blevet smittet med COVID-19.

– Min daglige leder var generelt god til at sætte os ind i, hvilke forholdsregler vi skulle tage os i perioden. Hver gang vi skulle transportere en COVID-19 patient, havde vi store dragter, mundbind og handsker på. Båren blev også sprittet af hver gang. Der var generelt en god rutine, der gjorde, at både vi og patienter følte sig trygge, siger Nadja.

COVID-19 har givet ny respekt om sygetransporten

I den periode, hvor Danmark var lukket ned og mange var sendt hjem, var det det modsat for Nadja og hendes team. Der har været travlt på Falck-stationen i Tårnby.

– Før COVID-19 var der ikke meget respekt for os på vejene. Det kunne være alt fra høje dyt, fuck-fingre osv. Der var ikke forståelse for, at vi kørte med en syg person, der for eksempel kunne have slået ryggen, og af hensyn til patienterne bliver vi nødt til at køre under fartgrænsen, siger Nadja.

– Efter COVID-19 har det dog ændret sig. Vi oplever i højere grad mere respekt på vejene, hvilket vi har været enormt glade for, fortsætter Nadja.

’’Tak for jeres indsats’’

Nadja fortæller om en oplevelse på en af hendes ture, der overraskede hende positivt. På en normal tur, en normal dag, hvor hun og hendes makker er ved at spritte en båre af, går en mand og hans to små børn forbi, mens han siger ’’Tak for jeres indsats’’, fortæller Nadja.

– Det overraskede mig og min makker. Det er vi slet ikke vant til at få at vide. Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle reagere, så jeg grinede bare og sagde velbekomme, men jeg var meget rørt og taknemmelig, slutter Nadja.