I begyndelsen af marts blev autoredder Bjarne Eriksen, der kører autohjælp hos Falck i Farum, kaldt til en tur i nærheden af lufthavnen. Et par havde været på skiferie, og bilen var brudt sammen på vej hjem.

– De stod med mundbind på, da jeg hentede dem. De fortalte mig, at de havde været på skiferie, men at de var blevet screenet, og alt var okay. Det stolede jeg på, siger Bjarne.

Da Bjarne næste formiddag tænder for TV’et hjemme i sin stue, kan han høre Mette Frederiksen sige, at selvom man er blevet screenet, efter man har været ude at rejse, så må man ikke tage offentlig transport.

– Jeg ringede til min områdeleder, der fortalte mig, at jeg skulle gå i karantæne i 14 dage. Det kom bag på mig, men det gav samtidig god mening, når man lige havde hørt, hvad Mette Frederiksen sagde, siger Bjarne.

Ensom i isolation

Meddelelsen om, at Bjarne skulle isolere sig selv i de næste to uger, fik en masse tanker til at flyve gennem hovedet på ham. Hvordan skulle han få handlet, og hvad nu hvis han var blevet smittet?

– Jeg måtte ringe til corona-hotlinen. Jeg vil ikke sige, at jeg var bange, men det løb hele tiden gennem tankerne, om man kunne være blevet smittet. Heldigvis kunne min søn, der bor i nærheden af mig, handle for mig, siger Bjarne.

Og man bliver hurtig træt af, at det eneste selskab, man har, er computer, telefon og fjernsyn.

– Jeg bor alene, så kontakt med mennesker var jeg afskåret fra. Jeg følte mig lukket inde, men gudskelov har jeg en have, jeg kunne bruge, siger han.

Efter Bjarne havde været i isolation i en uge, ændrede sundhedsstyrelsen retningslinjer, så man nu godt måtte tage på arbejde, hvis man ikke havde vist nogle symptomer i en uge. Og det havde Bjarne ikke.

– Det var rigtig fedt at komme på arbejde igen og se sine kollegaer. Det var bare ud og i gang igen, og det var skønt, siger han.

Første tur efter karantænen

Den første opgave Bjarne blev kaldt ud på, efter han var vendt tilbage på arbejde, var hos en person, der udviste symptomer på COVID-19.

– Jeg tog handsker på og sørgede for, at alt var sprittet af. Det ville jo være fatalt, hvis man kom til at føre smitte med tilbage på stationen, siger han.

Bjarne oplever, at den største udfordring er, at folk glemmer at holde afstand.

– Folk står og kigger en over skulderen, mens man roder nede i motoren. Folk er jo nysgerrige og vil gerne se, hvad der foregår. Der må man sige til dem, at de lige skal træde et par skridt tilbage. Og det har folk stor forståelse for, siger han.

COVID-19 er blevet hverdag

Bjarne er glad for, at Falck har været hurtige til at reagere og sørge for, at der mundbind og handsker i bilerne, ligesom de nu kun må være to personer i førerhuset på bilerne.

– Vi får også jævnligt informationer fra ledelsen. Det er med til at skabe tryghed. Og nye tiltag og retningslinjer bliver vi informeret om med det samme, siger han.

Bjarne oplever også, at COVID-19 fylder mindre i samtalerne blandt kollegaerne. Tiltagene for at stoppe smittespredningen er blevet hverdag, og kollegaerne hjælper hinanden med at følge dem.

– Det fyldte rigtig, rigtig meget på stationen i starten. På vores station har vi både ambulance og brand og autohjælp, og vi hjælper hinanden med at huske at få sprittet fingre af og så videre. Vi er fælles om, at tingene bliver gjort ordentligt, og det fylder mindre og mindre, som tiden går, fordi folk er opmærksomme på det, siger han.

Skrevet af Rasmus Mørck Lange

Autoredder Bjarne Eriksen. FOTO: Privatfoto