11. marts 2020 lukkede hele Danmark ned. Det har været et år, hvor vi har skulle lære at holde afstand, bære mundbind, spritte af og hverdagen ser stadig meget anderledes ud for de fleste.

Corona-epidemien har sat hele vores sundhedsvæsen under pres og også redderne har måtte omstille sig. Redderne møder borgerne i eget hjem, på plejehjemmet, i transporten til og fra hospitalet og på landevejen. Dermed adskiller reddernes arbejde og arbejdsvilkår sig væsentligt fra de fleste andre faggrupper, og redderne har gjort en stor forskel under corona – ofte som første kontakt til sundhedsvæsenet.

I løbet af 2020 har Reddernes Udviklingssekretariat været i kontakt med forskellige reddere og spurgt ind til, hvordan de oplever konsekvenserne af epidemien i deres daglige arbejde, og hvad der har gjort særligt indtryk på dem. Fælles for dem alle er, at året har været anderledes og udfordrende. Vi har samlet historierne her:

Nye opgaver til ambulancepersonalet

Paramedicineren Jerker foretager podninger i borgernes hjem, da de i en periode ikke kunne komme på hospitalet eller til lægen og blive testet selv. Ambulancebehandlereleven Michael fik aflyst al undervisning og podede i stedet patienter for COVID-19. Mens ambulanceinstruktøren Mai Bari giver gode råd til redderne om bl.a. at bruge deres sunde fornuft og passe godt på hinanden under corona-epidemien.

Corona som arbejdsskade

Ambulanceredderen Hans Jørgen blev smittet med COVID-19 og døjer med senfølger, der i høj grad påvirker hans arbejdsliv. Reddernes Udviklingssekretariat rettede henvendelse til Beskæftigelsesministeriet vedrørende ny vejledning, der skal skabe mere klarhed om reglerne for at få anerkendt COVID-19 som arbejdsskade. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard svarede bl.a., at redderne udfører en afgørende indsats i kampen mod COVID-19.

Øget respekt om sygetransporten

Sygetransporten har haft ekstra travlt under corona. Redderne i sygetransporten møder generelt mange forskellige mennesker i deres hverdag, men det har været med en ekstra forsigtighed og nye arbejdsgange. Dog har der også været en oplevelse af større respekt omkring deres arbejde. Læs interviewene med Nadja og Lene, der begge kører sygetransport og her fortæller deres historier:

Autohjælp og isolation

Autoredderen Bjarne blev kaldt på en tur i nærheden af lufthavnen. Her skal han hjælpe et par, der netop er hjemvendt fra skiferie og nu står med en sammenbrudt bil, og forsikrer Bjarne om, at de er blevet screenet, og at der ingen fare for smitte er. Dagen efter får Bjarne dog besked på at gå i isolation i 14 dage. Læs Bjarnes oplevelse med karantænen her:

Savner familie og kollegaer

De danske brandmænd oplever også en anderledes tid under COVID-19. Læs om Thomas, der udtrykte et stort savn til sin familie og også forvirring omkring værnemidler, afstand til kollegaer og andre corona-relaterede ændringer.

Har du en oplevelse du vil dele?

Reddernes Udviklingssekretariat har igangsat en medlemsundersøgelse af reddernes arbejdsforhold under corona. Der er sidste frist for at besvare spørgekemaet på mandag, og du vil snart kunne læse om resultaterne på vores hjemmeside.

Er du redder og har du også haft en oplevelse under COVID-19, du vil dele med os? Så hører vi gerne fra dig. Send os en mail til på rus@3f.dk.